--:-- / --:--


     

Història de l'Associació


La Constitució del grup de DOLÇAINERS I TABALETERS DE LA SAFOR-UPG naix arran de les classes que ha impartit Frederic Santamaria en la Universitat Popular de Gandia ininterrompudament des de 1988. Any rere any aquesta institució, depenent de la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Gandia, ve convocant els cursos de dolçaina i de tabalet per garantir el desenvolupament dels nostres instruments a Gandia i la Safor. Com a resultat, han anat incorporant-se nous alumnes al grup i molts altres s'hi troben a l'espera de pertànyer.

El 7 de Juliol de 1997, reunits a la seu llogada per l'UPG a Beniopa, situada front l'actual biblioteca, un grup de nou alumnes i professors (Jesús Garcia Cànoves, Josep Miret Muñoz, Raül Ribes Morant, Miquel Ruiz Gracia, Frederic Santamaria Montaner, Sergi Mengual Campos, Andrés Puig Alvarado, Josep Basset Alberola i Maria Josep Mompó Morant) decideixen constituir-se com a associació cultural i aprovar uns estatuts entre els objectius dels quals destaquen:

- Aconseguir la creació d'una Escola de Dolçainers i Tabaleters a la Safor.

- Promocionar els instruments musicals valencians tant en l'àmbit popular com en l'escolar.

- Promocionar activitats de caràcter cultural, recreatiu i festiu relacionades amb la dolçaina.

La Direcció General d'Interior de la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana la inscriu en el registre d'associacions el 29 d'agost de 1997 i és de d'aleshores que naix la nova associació, sense ànim de lucre, moguda només per l'afició compartida cap a la dolçaina. Des d'eixe moment ha eixit un component, i han anat incorporant-se nous membres provinents de l'escola de la UPG o d'altres pobles com ara Josema Bataller, Eduard Morant, Xavier Morant i Francesc Josep Escudero.

Al llarg de l'any són molts els actes on participa el grup, acompanyant la Junta Local Fallera de Gandia en els seus actes oficials, sent presents a les festes patronals o de districte dels barris de Gandia (Beniopa, Benipeixcar, Corea, Raval,...), en diverses festes populars dels pobles de la Safor (dianes, cavalcades, processons, passacarrers, correfocs, albaes,...), en les processons de Corpus sobretot de Gandia i d'Oliva o acompanyant grups com Trapig o el recentment creat Roís de Corella.

El grup ha estat present en diversos encontres o trobades de dolçainers destacant el de la Festa de la Gaita que es celebra anualment a Laguardia (Àlava). A més va ser l'organitzador, a Gandia, del primer Aplec de Dolçainers i Tabaleters de la Federació Valenciana.







   
--:-- / --:--